George Chakhava

Designed in the 1970s by George Chakhava, who was both the lead architect and the client for the project, the building pioneered the ‘Space City’ method, whereby the building uses as little ground as possible, instead extending up into the air and allowing the landscape to flourish around the building. The concept was conceived from forest structures, where the trunks of trees have a relatively small footprint, but a large crown. As can clearly be seen in the above photo, nature has been encouraged to exist harmoniously alongside the building, showing an element of eco-awareness rare for the time it was built. […] The building is considered an antithesis of American skyscrapers with its division of horizontal work spaces and vertical cores that contain the building’s stairs and lifts, effectively reinforcing the divide between East and West in a simple act of architecture. [source]

“The main inspiration of my creativity – is the unique nature of my country with its individuality and beauty of each region in harmony with mountain villages.I was always amazed by the ordinary Georgian peasant’s ability to build the house where the most expressive landscape was opened, sometimes preferring the nature’s beauty to the living convenience.That is why the mastering of complicated relief became the defined moment of my creative work. On my view, the more relief is complicated, the more possibilities have the architect” George Chakhava 

Advertisements
Tagged , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: